SlideShow

.

Billboard

1

Selamat hari jadi Google yang ke-14

Hari ni birthday  Google yang ke-14. Bukak je  Google , keluar doodle kat bawah ni...


Sekali ada kek coklat daaa... Jom baca sikit pasal sejarah Google...


Google, Inc. merupakan sebuah syarikat awam Amerika Syarikat, yang mendapat untung dari iklan yang berkaitan dengan enjin gelintar Internet, e-mel, pemetaan dalam talian,produktiviti pejabat, rangkaian sosial dan perkhidmatan berkongsi video. Google pada awalnya ditubuhkan sebagai syarikat sendirian berhad pada 7 September 1998. Syarikat yang bertapak di Mountain View, California ini mempunyai 19,786 orang pekerja sepenuh masa setakat 31 Mac 2009. Eric Schmidt, bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) Novell, merupakan CEO Google sekarang, semenjak penubuh syarikat ini Larry Page meletak jawatan.

Nama "Google" berasal dari kesilapan mengeja "googol," yang merujuk kepada 10100 (angka 1 diikuti seratus angka sifar). Kata kerja "google" dalam Bahasa Inggeris dibubuh dalam Merriam Webster Collegiate Dictionary dan Oxford English Dictionary, bermaksud "menggunakan enjin gelintar Google untuk memperoleh maklumat dari Internet."

Google bermula sebagai satu projek penyelidikan pada Januari 1996 oleh Larry Page danSergey Brin, dua pelajar Ph.D. di Universiti Stanford, California.

Misi Google adalah "untuk menetapkan maklumat dunia dan membuatnya boleh dicapai dan berguna secara universal". Slogan tidak rasmi syarikat ini, diciptakan oleh mantan pekerja dan jurutera pertama Gmail Paulus Buchheit, adalah "Jangan jahat". Kritik terhadap Google termasuk kebimbangan tentang privasi maklumat peribadi, hak cipta, dan sensor.

Sejarah

Google bermula pada Januari 1996 sebagai projek penyelidikan oleh Larry Page dan Sergey Brin ketika mereka berdua merupakan pelajar PhD di Universiti Stanford di California.

Ketika sistem gelintir biasa mentakrif hasil dengan mengira berapa banyak kali istilah carian muncul pada laman, kedua mereka membuat teori mengenai sistem lebih baik yang menganalisa hubungan antara laman web. Mereka menggelar teknologi baru ini sebagaiPageRank, di mana kepentingan tapak web ditentukan melalui bilangan laman, dan kepentingan halaman tersebut, yang dikait kembali kepada tapak asal.

Satu enjin gelintir kecil dikenali sebagai "RankDex" dari IDD Information Services direka olehRobin Li yang, sejak 1996, telahpun mencuba strategi yang sama bagi menilai tapak dan kedudukan laman. Teknologi dalam RankDex akan dipaten dan kemudiannya digunakan kemudian apabila Li mengasaskan Baidu di China.

Page dan Brin pada asalnya mengelar enjin gelintar baru mereka "BackRub", kerana sistem memeriksa pautan balik bagi menilai kepentingan sesuatu tapak.

Akhirnya, mereka menukar nama kepada Google, berasal dari salah ejaan bagi perkataan "googol", nombor satu diikuti dengan seratus sifar, yang dipilih bagi melambangkan bahawa enjin gelintar ingin memberikan sejumlah besar maklumat bagi penggunannya. Pada asalnya, Google berjalan di laman web Universiti Stanford, dengan domaingoogle.stanford.edu.

Nama domain bagi Google didaftar pada 15 September 1997, dan syarikat didaftar pada 4 September 1998. Ia bertempat di garaj kawan (Susan Wojcicki) di Menlo Park, California. Craig Silverstein, rakan pelajar PhD di Stanford, digaji sebagai pekerja pertama.

Dipercayai bahawa laman dengan pautan lebih banyak daripada laman web yang relevan harus merupakan halaman paling relevan yang dikaitkan dengan pencarian, Page dan Brin menguji tesis mereka sebagai sebahagian daripada pengajian mereka, dan meletakkan fondasi bagi mesin pencari mereka. Asalnya, mesin pencari menggunakan webUniversiti Stanford dengan domain google.stanford.edu. Domain google.com didaftarkan pada 15 September 1997, dan perusahaan ini berdiri dengan nama Google Inc pada tarikh 4 September 1998 pada sebuah garasi rumah di Menlo Park, California. Investasi awal yang diperoleh untuk perusahaan baru ini bernilai hampir $ 1,1 juta, termasuk cek senilai $ 100.000 dari Andy Bechtolsheim, salah seorang pengasas Sun Microsystems. Pada bulan Mac 1999, syarikat ini memindahkan pejabatnya ke Palo Alto, rumah bagi beberapa direkodkan Silicon Valley startups teknologi. Selepas membangun dengan cepat mengatasi dua website lainya, perusahaan ini menyewa sebuah komplek bangunan di Mountain View di 1600 Amphitheatre Parkway dari Silicon Graphics (SGI) pada tahun 2003. Syarikat ini telah tetap di lokasi ini sejak itu, dan komplek ini mulai dikenali sebagai Googleplex (plesetan dari kata Googolplex). Pada tahun 2006, Google membeli properti dari SGI sebesar $ 319 juta.

Mesin pencari Google menarik pelanggan setia di antara peningkatan jumlah pengguna Internet, yang menyukai desain sederhana dan keputusan yang bermanfaat. Pada tahun 2000, Google mulai menjual iklan yang dikaitkan dengan carian kata kunci. Iklan-iklan berasaskan teks untuk menjaga sebuah desain halaman yang teratur dan untuk memaksimumkan kelajuan loading halaman. Kata kunci dijual berdasarkan pada kombinasi tawaran harga dan jumlah klik, dengan penawaran bermula pada 5 sen per klik. Model penjualan iklan kata kunci dirintis oleh Goto . com (kemudian berganti nama menjadi Overture Services, sebelum diambil alih oleh Yahoo! dan diganti merek menjadi Yahoo! Search Marketing). Goto.com adalah seorang Idealab spin off dicipta oleh Bill Gross, dan merupakan syarikat pertama berjaya menyediakan bayar-untuk-penempatan perkhidmatan carian. Overture Services kemudian menuntut Google atas dugaan pelanggaran Overture bayar per-klik dan tawaran paten oleh Google AdWords perkhidmatan. Kasus itu diselesaikan di luar mahkamah, dengan Google bersetuju untuk menerbitkan saham daripada saham biasa ke Yahoo! dalam pertukaran yang terus-lesen. Dengan demikian, sementara banyak dari dot-com pesaingnya gagal di pasaran Internet baru, Google diam-diam naik bertubuh sambil menghasilkan pendapatan.

Nama "Google" berasal dari kesalahan ejaan yang umum dari Perkataan "Googol", yang merujuk pada 10 100, nombor diwakili oleh 1 yang diikuti oleh seratus nol. Setelah menemukan jalannya semakin ke dalam bahasa sehari-hari, kata "google", ditambah ke Merriam Webster Collegiate Dictionary dan Oxford Dictionary Inggeris pada tahun 2006, yang berarti "menggunakan mesin pencari Google untuk memperoleh maklumat di Internet."

Sebuah paten yang menggambarkan bagian dari mekanisme penilaian Google (PageRank) diberikan pada tarikh 4 September 2001. Paten ini secara rasmi ditugaskan ke Stanford University dan pendaftaran Lawrence Page sebagai sang pencipta.

Google Inc.
JenisAwam (NASDAQGOOG), (LSEGGEA)
DitubuhkanMenlo Park, California (27 September 1998)
Ibu pejabatMountain View, California
Orang utamaEric E. Schmidt, CEO/Pengarah
Sergey Brin, Presiden Teknologi
Larry E. Page, Presiden Keluaran
George Reyes, CFO
IndustriInternet
ProdukLihat senarai keluaran Google
Hasil$7.14 Bilion USD (2006)
Pendapatan bersih$1.47 Bilion USD (2005)
Pekerja9,378 (30 September 2006)[1]
Laman webwww.google.com


Sumber: Wikipedia
0

Gelagat Sin Chan

Rileks Sekejap bersama Chan @ Shin Chan


SOAL JAWAB
Guru: Kenapa awak lambat?
Sin Chan: Kerana sebuah papan tanda.
Guru: Papan tanda mana?
Sin Chan: Yang ada tulisan, "Sekolah di hadapan, jalan perlahan".

EJA
Guru: Sin Chan, macam mana awak eja perkataan BUAYA?
Sin Chan: B-O-O-W-A-Y-A
Guru: Salah tu.
Sin Chan: Mungkin itu salah tapi cikgu tanya macam mana saya mengejanya. Hah, macam itulah yang saya eja.

FORMULA
Guru: Apakah formula untuk air?
Sin Chan: HIJKLMNO
Guru: Apa yang awak cakap tu?
Sin Chan: Kan kelmarin cikgu kata H to O!

ANEH
Guru: Sin Chan, aneh sungguh stokin yang awak pakai ni, satu warna hijau berbintik hitam dan satu lagi berwarna merah berbintik biru.
Sin Chan: Ya betul cikgu, memang nampak aneh. Saya pun hairan kerana ada sepasang lagi dengan warna yang sama di rumah.

SIAPA
Guru: Siapakah orang yang kita panggil yang tak henti-henti bercakap tetapi orang tak berminat nak dengar?
Sin Chan: Seorang guru, Cikgu!

PETA
Guru: Sin Chan, pergi ke peta dunia tu, cari dan tunjuk mana Amerika Utara.
Sin Chan: Di sini cikgu (Sin Chan menunjukkan tepat kat peta dunia yang tergantung di hadapan kelas)
Guru: Betul. Kelas sekarang, beritahu saya siapa yang jumpa Amerika Utara?
Kelas: Sin Chan Cikgu!

Sumber: Majalah Mastika

0

John Master Raya

Balik kampung in style with John Master


Ditubuhkan pada tahun 1981, John Master adalah jenama yang menawarkan fesyen gaya hidup lelaki yang berkualiti tinggi, sesuai untuk lelaki moden dan canggih. Jom usha baju raya John Master di facebook.

Like --> http://www.facebook.com/johnmastermalaysia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Comments

Sampul Surat Hari Pertama || FDC

 
Web Analytics